Etrusken serie. Deze serie van in totaal 13 beelden ontstond na een reis langs Etruskische vindplaatsen in Italië . Er is veel gevonden – graven, schilderingen, beelhouwwerk. Geschreven tekst slechts weinig, Mede daardoor zijn er misschien wel meer vragen dan antwoorden. Heerlijk voor een beeldhouwer..
Groot. Lekker, af en toe een groot beeld maken. Liefst op locatie – Bretagne, Spanje, Zuid Afrika… of Beverwijk.
- Bekijk alles
- Etruskenserie
- Groot
- Beelden diversen
Mussen
Wilgenhoflaan Beverwijk (2016, graniet) Mussen verbeelden de verbinding tussen de verschillende mensen in de Wijk. In opdracht van gemeente Beverwijk.
link naar blog over het maken van de Mussies: http://mussies.gaatverweg.nl/2016/07/page/2/
Time lapse:
Film van Jan van der Land over het maken van Mussies
Uitzending van omroep Heemskerk over de onthulling van Mussies
Sleutel (en geheim) bewaarder
Gevelsteen in voormalig politie bureau Wijk aan Zee. In 1942 moesten de bewoners van Wijk aan Zee hun huizen verlaten omdat hun dorp onderdeel was van de Duitse Atlantikwal. In de politiepost was een groot bord, gemaakt door brigadier Ypma. Daarop hingen de sleutels van de verlaten huizen. Wat de bezetters niet wisten was dat er aan de achterkant van het bord een ruimte was waar, bij elkaar gehouden met elastieken, de correspondentie van brigadier Ypma met het verzet bewaard werd. (2015,Spaanse kalksteen)
Guest Tree Mellionec
Bretagne. Gasten kunnen zitten op de boomstronk, om uit te rusten, bij te kletsen, van het mooie dorp te genieten. Als ze hun hand leggen in de uitgehakte handafdruk laten ze als het ware een stukje van zichzelf achter, als in een gastenboek. Tegelijkertijd nemen ze een heel klein beetje van de steen mee. Uiteindelijk zullen al die handen de steen verder uitslijten. (2017, graniet(Bleu de Lanhelin, Bretagne)
Mammoet
Stanford, Zuid Afrika. (2014 Stenen uit nabij gelegen steengroeve.) Het beeld moest aan over de verbinding tussen Wijk aan Zee (NL) en Stanford (ZuidAfrika). Die verbinding was er vroeger al- de continenten zaten nog aan elkaar vast. De voorouders van alle slurfdragers zijn een dikke 5 miljoen jaar geleden in Afrika ontstaan. Ook de voorouders van de Europese mammoet zijn noordwaarts getrokken, en uiteindelijk uitgestorven. (Ook in Nederland liepen mammoeten rond, voor de Zeeuwse kust is een groot gebied waar vissers nauwelijks kunnen vissen omdat er zoveel fossiele botresten liggen, van o.a. mammoeten.)
Behalve het uitsterven maakte ook het uiteendrijven van de continenten het onmogelijk voor de mammoet om ooit terug te keren naar het land van zijn voorouders. Met dit beeld herste ik de verbindding. Op het beeld staand e coördinaten van Wijk aan Zee.
link naar blog over het maken van de mammoet in Zuid Afrika: http://sammoet.gaatverweg.nl/2014/07/