Insecten, dus.

Tja. Dan heb je dus bedacht dat je gaat beginnen aan een insecten project. Je hebt tijd gemaakt, je atelier een beetje opgeruimd, je nieuwe schetsboek ligt op schoot. Maar waar begin je? Het is nogal wat, insecten. Normaal gesproken, als je iets wilt weten over een onderwerp, struin je een beetje rond op internet, je vindt een paar goeie artikelen en voor je het weet lees je iets dat je raakt. Zo’n verhaal met weerhaakjes, dat zich vastzet in je brein en daar blijft rondhangen totdat je er een vorm aan kan geven. Maar insecten…het is een compleet andere wereld. Aanvankelijk verdwaalde ik daar nogal in. Googlen op “insect” is net zo zinloos als naar een kraaltje zoeken dat je in het zand hebt laten vallen. Of nog erger, omdat je eigenlijk niet eens weet wat je wilt vinden. Uiteindelijk besloot ik ouderwets te beginnen met een boek. Een boek dat geschreven is ruim 25 jaar voor ik geboren ben. Geschreven met meer humor en liefde voor taal dan kennis van insecten, maar een echte klassieker: ‘Erik of het klein insecten boek’ van Godfried Bomans.

In het boek komt het jongetje Erik terecht in een schilderij van een bloemenweide. Hij is gekrompen tot het formaat van laten we zeggen een wesp. De eerste kennismaking is met meneer van Vliesvleugel, een wesp van voorname afkomst. Hij wordt bij de familie van Vliesvleugel thuis uitgenodigd: “Meneer van Vliesvleugel zette zijn angel in de paraplubak en hing zijn vleugels aan het daarvoor bestemde haakje.” Het heeft volstrekt niets te maken met enige serieuze kijk op de wesp, maar ik vond het zo’n prachtige vondst dat ik besloot er een reliëf van te maken. Op het reliëf zie je de vleugels (naar model van echte wespenvleugels) aan het haakje hangen met daarachter de tekst. Waar de tekst achter de vleugels verdwijnt is hij wat vager, omdat je door de vleugels heen moet lezen. Dat wordt nog duidelijker na de uiteindelijke afwerking. Maar dat heb ik even uitgesteld, want zoals het hoort begon het volgende idee zich al op te dringen voordat het ene af was. Kortom, eindelijk was ik écht begonnen!

Inmiddels heb ik een aardige rij boeken gelezen die wat informatiever en een fascinerende bron van inspiratie zijn. Er zijn al aardig wat beelden, in diverse fasen van afwerking, aan het ontstaan. Jullie lopen dus een beetje achter. Maar omdat ik sneller schrijf dan beeldhouw is dat eigenlijk wel goed. Volgende keer nóg een beeld (wel af trouwens!) geïnspireerd op Erik’s avonturen. Maar dan wel met het echte verhaal van deze fascinerende insekten erbij.

7 thoughts on “Insecten, dus.

  1. Heey Sam erg fascinerend de wereld waar je in terecht bent gekomen. Prachtig verwoord, je maakt mij nieuwsgierig …mag ik komen kijken?

  2. Oh wat prachtig!!! Al jaren een van mijn lievelingsboeken!! Dank voor delen en ik zie uit naar je volgende bericht!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Graphic Design & Webdesign by Nikitis Ontwerpbureau